Sepet

250 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Hızlı Moda Nedir?

07 SepHızlı Moda Nedir?
0 Yorumlar61 Görüntüleme

Hızlı Moda Nedir?

07NovHızlı Moda Nedir?

Moda endüstrisinin ilk günlerinde İlkbahar/Yaz ve Sonbahar/Kış koleksiyonları olarak iki sezon vardı. Bundan 50 sene önceye gittiğimizde insanların yılda 1 veya 2 kere giyim alışverişini ihtiyaçları doğrultusunda yaptığını söyleyebiliriz. Mevsim geçişlerine yönelik 4 sezona çıkan koleksiyon sayısı günümüz hızlı moda anlayışı ile her hafta yeni bir sezon olacak şekilde kurgulanıyor. 

En yeni, en son moda ürünleri, uygun fiyatlarla, alışveriş özgürlüğü ve heyecanı yaratacak tarzda şık mağazalarda müşteriyle buluşturan hızlı moda kavramı, giysilerin, yalnızca 7 kez giyeceğiniz fikriyle yapılıyor. 

Ürünlerin bu hız ve fiyat karşısında çok yüksek kalitede olmasını beklemek de doğru değil bu sebeple, sahip olduğunuz bir çok hızlı moda ürünü çabuk yıpranacak ve eskiyecektir. 


Bir markanın hızlı moda ürünler üretip üretmediğini anlamak oldukça zor… Markaların ürün içeriklerindeki sentetik oranı, düşük fiyatlı olması ve üretim yerlerinin yüksek yoksulluk oranına sahip ülkeler olması üreticinin hızlı moda ürün ürettiğine dair bize ipucu verebilir. 


Hızlı Moda Alışverişini Neden Durdurmalıyız?


Moda endüstrisi dünyamızı en çok kirleten en büyük 5 endüstriden biridir. Giysilerin bir çoğu, doğaya karışması 20 ila 200 yıl sürebilen polyester gibi sentetik malzemelerden yapılır. Sentetik iplik oluşturma işlemi ise kimyasallarla doludur ve çok fazla su kullanır. Ayrıca, çoğu boya da zehirlidir ve bu zehirler su yollarına karışmaktadır. Kıyafetlerinizi yıkadığınızda dahi suya mikroplastikler karışabilir… Özetle, bir hızlı moda giysisinin tüm süreci, gezegene ve insanlara çok az (veya hiç) saygı duyar…


Giysi üretimi sürecinde meydana gelen toplu su tüketimi her yıl yaklaşık 93 milyar metreküpü aşıyor. Bu su miktarının 5 milyon kişinin ihtiyacını karşılamaya yetecek miktarda olduğunu söyleyebiliriz. Dolabımızda yer alan bir tişörtün doğaya maliyeti 2.700 litre sudur. Bir diğer taraftan kumaş boyama işlemlerini düşünürsek, dünyadaki atık suyun %20’si kumaş boyama ve işlemenin doğrudan bir sonucudur. Bu sadece suyun içeriğini kirletmekle kalmaz, aynı zamanda biz insanlar da dahil olmak üzere suyu tüketen hayvanların hayatını da olumsuz etkiler.


Maliyet unsurları mutlaka hepimiz için önemli, ancak uzun vadede size daha fazla maliyetli olacak bir ürün almak yerine doğru ürünü çok daha uzun süre kullanabilirsiniz. Hızlı moda sizi daha fazla almaya alıştırırken, aslında maliyet olarak yüksek gelen doğal ürünleri almaktan çok daha fazla para harcadığınızı hesaplayabilirsiniz. Unutmamanız gereken şey hızlı moda bir ürün için yüksek çevresel hasar ve haksız emeğe yatırım yaparsınız ve bu giysinin gerçek maliyeti, gördüğünüz fiyat etiketinden çok daha yüksektir.


Neler Yapabiliriz?


  • İhtiyacımız olan ürünleri belirleyerek daha az giysi satın alarak daha uzun süre kullanmayı hedefleyebiliriz. 

  • İkinci el giysiler alabiliriz veya özel günler için giysi kiralayabiliriz.

  • Kapsül gardrop oluşturarak zamansız ürünler tercih edebiliriz. 

  • Ürünlerim temiz moda ürünleri olmasına hassasiyet gösterebiliriz. 

  • Kendi ürünlerimizi dikebilir ve dolabımızda ki ürünleri tamir edebiliriz.

Yorum Yap